Monkeyplatter

Na een hele dag of een hele week school/crèche zijn kinderen vaak moe. En of ze nu mini zijn of ze zijn al wat ouder, een hele dag les volgen of naar de crèche gaan vraagt veel van je kind. Ze hebben heel veel prikkels die ze moeten verwerken en zijn dus eigenlijk doodmoe!

Je merkt als ouder dat je kindje ‘s avonds niet meer wil eten. Of je maakt hem/haar wakker om nog aan tafel te zetten. Eigenlijk allemaal dingen die we als ouder liever niet doen, maar je kind zonder eten naar bed sturen is toch niet goed?

Wij ontdekten bij onze kinderen dat het goed was om ze een voedzame snack te geven zodat ze daar terug energie uit kregen of dat ze eigenlijk niet meer moeste avond eten. Dus ja mijn kids gingen vaan zonder avondeten naar hun bed, maar wel met een vol maagje door door de voedzame snack of door ‘ de maaltijd’ al op 17u aan te bieden.

Bij ons jongste meisje ontdekten we ook dat ze veel moeilijker at als haar maaltijd uit 1 gerecht bestond (zoals een stoofpotje) of als we eens een broodmaaltijd hadden. Daardoor ging ik zelf op zoek naar hoe ik dit ander kon doen en kwam ik op het principe van een MONKEYPLATTER

Mijn kinderen noemen het ‘aperitiefje’ en zijn altijd in de wolken als ik dit maak. Iedere week vragen ze wel, wanneer gaan we nog eens aperitieven?

Van waar komt dit eigenlijk Monkey platter en wat is dat nu eigenlijk?

Dat is eigenlijk een bord met verschillende opties.

Uit onderzoek van Clara M. Davis blijkt dat baby’s/kinderen een aangeboren voorliefde hebben voor voedingsmiddelen die ze nodig hebben om hun lichaam optimaal te laten werken.


In 1939 voerde Clara M. Davis een serie experimenten uit met baby’s en voeding. Uit haar onderzoek leverde wel een aantal interessante ervaringen op. In de tijd van Davis werd er niet bepaald naar kinderen geluisterd, laat staan dat ze gevraagd werden wat ze zouden willen eten. De heersende opinie was dat kinderen moesten eten wat ze voorgezet kregen. Deden ze dat niet, dan was uithongering een geoorloofd middel om ze alsnog zover te krijgen.

Clara Davis zag dit anders en ging ervanuit dat baby’s een aangeboren voorliefde hebben voor voedingsmiddelen die ze nodig hebben op verder te groeien en ontwikkelen, Intuïtief eten eigenlijk. Ze runde een weeshuis en observeerde gedurende 4 jaar de voedingsvoorkeuren van 15 kinderen. Vanaf het eerste moment van bijvoeding mochten de kinderen zelf kiezen wat ze wilden eten en hoeveel.

Ze konden (in eerste instantie) dagelijks kiezen uit 33 voedingsmiddelen: verschillende soorten groenten, fruit, vis, eieren, vlees, beendermerg, orgaanvlees, melkproducten en (grijs zee)zout. Er was geen enkele restrictie vanuit de onderzoekers: de kinderen mochten volledig zelf bepalen wat ze aten en hoeveel. Het uiteindelijke dieet van de kinderen varieerde sterk. Ze ontwikkelden hun eigen smaak en hadden hun eigen voorkeuren. Sommige kinderen aten dagenlang alleen maar eieren of beendermerg, anderen gingen vol op de groenten.

Maar het interessante was: over de tijd genomen kregen ze allemaal een compleet dieet binnen, met alle essentiële voedingsstoffen. Een aantal kinderen zijn nog tot in de kleuterleeftijd gevolgd, en hoewel je uit zo’n kleine groep geen wetenschappelijke conclusies kunt trekken, groeiden ze op tot gezonde, goed gevoede kinderen.

De kinderen kregen toegang tot voedzame producten. Dus nee, ze konden niet kiezen uit fastfood of snoep. Maar dat wil niet zeggen dat de kinderen per definitie gezond zouden eten. Ze hadden makkelijk tekorten kunnen oplopen door te kiezen voor een eenzijdig dieet met alleen vlees of juist alleen groenten – maar dat deden ze niet.

Voor mij persoonlijk dus een goed voorbeeld dat kinderen echt goed kunnen aanvoelen waar ze nood aan hebben en waar niet. Ook dat ze goed aanvoelen of ze honger hebben of verzadigd zijn!

Een monkey platter is een flexibele manier om voedzame voeding aan te bieden. Een bordje vullen die kleurrijk, gevarieerd is en zodat je kind verschillende dingen kan kiezen en ontdekken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een bordje legt met koekjes, snoepjes, etc…

We gaan nog altijd uit van het principe, jij als ouder bepaalt WAT je kind eet, je kind bepaalt HOEVEEL hij eet!

De belangrijkste kenmerken voor een goeie Monkey platter is: Diversiteit, Onafhankelijkheid, variatie aan kleur en smaken, voedzame keuzes

Het is belangrijk om je kindje te observeren, waar hij vaak naar grijpt. Laat hij vaak zijn eiwitten liggen, probeer dan eens een eiwitrijke monkeyplatter. Merk je dat hij het moeilijk heeft om groenten te eten, bied eens een monkey platter aan met variatie aan veel groenten. Zo kun je er wat op inspelen en merk je ook echt wel dat jouw kindje kiest waar zijn lichaampje nood aan heeft!

Wat leg je nu allemaal op die monkeyplatter?

Hieronder geef ik wat praktische voorbeelden waar je direct mee aan de slag kan!

  • alle soorten fruit

  • Alle soorten rauwkost (komkommer, tomaat, paprika, radijs, wortel, bleekselder, spinazie, witloof,…)

  • avocado

  • gestoomde groenten (boontjes, broccoli, bloemkool, venkel,…)

  • olijven

  • dipsausje (hummus, yoghurtsausje, notenpasta’s, tzatziki,…)

  • Blokjes kaas

  • Gekookt ei’tje

Dat zijn dingen die je gewoon in je frigo liggen hebt en er kan opleggen, maar je hebt ook dingen die je kan maken en die niet veel werk vragen

  • bananenpannenkoekjjes

  • gevulde ei’tjes

  • ei of groentenmuffin

  • gebakken courgette reepjes

  • gebakken zoete aardappelblokjes

  • linzenwafel met notenpasta & banaan

  • ….


Wist je dat je dit makkelijk kan doortrekken in de lunchbox of een lunch voor jezelf?

Doordat mijn kinderen zo enthousiast waren en ik vaak zonder inspiratie aan die lunchbox moest beginnen begon ik veel ideeën op te schrijven. Hiervan is het Lunchbox e-book het resultaat!

Een e-book vol met verschillende lunchboxen waar je uit kan mixen en matchen en met meer dan 20 recepten om zelf aan de slag te gaan! Ideaal dus om dit als lunch aan te bieden maar ook zeker als snack!

Ons oudste dochter vertelt altijd dat haar vriendinnen vinden dat ze altijd een aperitiefje mee heeft. Ze is altijd enthousiast over haar lunchbox (dat wil niet zeggen dat altijd alles op is hoor :-) )

Meer informatie over het lunchbox e-book?

Wil je hier verder mee aan de slag of met jullie voedingspatroon? Boek een gratis kennismakingsgesprek in voor meer informatie!

Bron: Clara M. Davis and the wisdom of letting children choose their own diets, CMAJ-JAMC 2006

Vorige
Vorige

Voeding tijdens zwangerschapswens

Volgende
Volgende

waarom is gezond eten cruciaal tijdens de zwangerschap?